Tarta cytrynowa

Lekkie i orzeźwiające, idealne na lato, ciasto cytrynowe, na spodzie z kruchych ciastek owsianych, przygotowane ze skondensowanego mleka, soku i skórki ze świeżych limonek oraz żółtek. 
Swoją konsystencją i smakiem przypomina lekki, mokry sernik.


Składniki na ciasto:

300 g ciasteczek owsianych
100 g masła, rozpuszczonego
400 g mleka skondensowanego słodzonego
4 żółtka
3 cytryny (starta skórka i sok)

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem).
Rozdrabniamy ciastka za pomocą robota kuchennego, aż będą przypominać bułkę tartą 
Mieszamy je z rozpuszczonym masłem, wykładamy nimi spód i boki 25 cm formy do tarty z wyjmowanym dnem, wysmarowanej tłuszczem.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut, wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie miksujemy dokładnie żółtka ze skondensowanym mlekiem, na gładką jednolitą masę,  
d
odajemy sok i skórkę z cytryn i mieszamy, tym razem łyżką.
Przelewamy masę do formy z wystudzonym spodem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 25 minut.
Po wyjęciu studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Serwujemy obsypane cukrem pudrem :))




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty zarówno słodkie jaki wytrawne :) Cytrynowa na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger