Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Rewelacyjne ciasto ze śliwkami, dobrze wyrośnięte, wilgotne, słodziutkie i z wierzchu chrupiące. Łatwe w wykonaniu i przyjemne w konsumpcji ;)


CIASTO

100 g masła
100 g margaryny
130 g cukru pudru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KRUSZONKA

1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru


400 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania

Przygotować kruszonkę: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do zamrażarki.
 Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.  Formę 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło i margarynę z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 5 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :) Chętnie zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wysłałabym kawałeczek 😉dziękuję

      Usuń

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger