Ciasto z kremem prince-polo i galaretką


Bardzo puszysty biszkopt, lekki i delikatny krem, delicja i galaretka. To musi być pyszne, i takie jest ;). Łatwe w przygotowaniu, nie za słodkie, dobrze się kroi i szybko znika ;)
Polecam;)



Biszkopt:
4 jajka, 
 szklanka mąki pszennej, 
3/4 szklanki  cukru, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
budyń czekoladowy, 

Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń . Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 24x28cm. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Ostudzić i przekroić na pół.

Krem:
500 ml śmietanki 30%, 
2 łyżki cukru pudru, 
3 duże wafle "Prince Polo", 
50 g kakao     
2 czubate łyżeczki żelatyny, 

dodatkowo:
ciastka "delicje"
2 galaretki cytrynowe

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną żelatynę. Kakao i wafle starte na tarce o dużych oczkach dodać do masy, delikatnie wymieszać. 

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu i równo ułożyć delicje ( tak aby nam się dobrze kroiło).  
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.


2 komentarze:

Copyright © 2016 Czekoladowy zawrót głowy , Blogger